Maastohiihtosuksien ja hiihtosauvojen valintaopas

 

Hiihtosuksien valinta

Maastohiihtosukisen valinnassa pitää huomioida hiihtäjän pituus, paino ja taitotaso. Tärkein lähtökohta on kuitenkin hiihtäjän valitsema hiihtotyyli.


Perinteinen hiihtotyyli eli pertsa

Perinteisen hiihtotyylin sukset ovat yleensä 15–20 cm hiihtäjää pidemmät.

Suksien valinnassa otetaan myös huomioon hiihtäjän paino sekä hiihtäjän taitotaso. Nämä vaikuttavat suksen jäykkyyteen, kun haetaan optimaalista luistoa. Jos suksi on liian jäykkä, se ei pidä kunnolla. Jos taas liian löysä, se ei luista.

Jos hiihtäjä on kevytrakenteinen, hänelle käy lyhyemmät sukset ja pidemmät sukset taas sopivat painavammalle hiihtäjälle.

Aktiivihiihtäjä hakee yleensä jäykempää suksea, koska hänellä on tekniikka hallussa ja potkuissa on voimaa. Vähemmän hiihtänyt & aloittelija valitsee löysemmät sukset, jolloin voimalla ja tekniikalla ei ole niin paljon merkitystä.

Me myymme skinisuksia eli pitokarvasuksia. Pitoalueella karva antaa potkuissa pitoa ja liukuvaiheessa liu’uttaa. Sukset ovat helppohoitoiset ja sopivat moneen keliin. Huolloksi riittää ajoittainen pitokarvan puhdistus. Aktiivihiihtäjä voi välillä vaihdattaa pitokarvat, jos ne kuluvat.


Tutustu perinteisen suksien valikoimaan

 Luisteluhiihto

Luistelusuksien pituus on yleensä perinteisen suksien pituutta lyhyemmät, 5-15 cm hiihtäjää pidemmät.

Kevyempi hiihtäjä valitsee lyhyemmät, painavampi hiihtäjä taas pidemmät. Suksien valinnassa otetaan huomioon pituuden & painon lisäksi suksen jäykkyys. Luistelusuksissa ei tarvita pitoa vaan niiden on tarkoitus luistaa mahdollisimman hyvin, joten ne ovat selvästi jäykemmät kuin perinteiset.

Ylämäessä hiihtäjän pitää saada painettua kantti latuun, jotta vuoroluistelu onnistuu. Jos suksi on liian jäykkä, suksi lipsuu. Jos se on liian löysä, painautuu se liikaa latuun eikä luista.

Meiltä löytyvät oikeanlaiset voiteet luistelusuksiin. Suksihuoltomme tekee erilaiset luistovoitelut ammattitaidolla ja hyvillä voiteilla.


Tutustu luistelusuksien valikoimaan

 Hiihtosauvojen valinta

Sauvan valinnassa huomioidaan pituus, jäykkyys ja kahvan tyyppi.
Sauvan pituuden laskukaava on helppo.

Perinteisen hiihtotavan sauvan pituus on hiihtäjän pituus * ~ 0,85 eli noin olkapään tasolle.
Luisteluhiihdon sauvan pituus on hiihtäjän pituus * ~ 0,90-0,92 noin korvalehden alareunaan.

Sauvan materiaalina on komposiittia ja hiilikuitua, niiden suhde vaihtelee sauvojen ominaisuuksien ja hinnan mukaan. Komposiitti on kevyttä eikä kovin jäykkää. Hiilikuitu on erittäin kevyttä ja samalla jäykkää. Mitä enemmän hiilikuitua, sitä kevyemmät, jäykemmät ja kalliimmat sauvat.
Puhtaasti komposiittia olevat sauvat ovat yleensä pienten lasten tai aloittelevan, kevytrakenteisen aikuisen sauvoja. Kokeneempi hiihtäjä osaa tekniikan ja hänellä on voimaa työnnössä, jolloin sauvaan kohdistuu enemmän painetta. Sauvan tulee olla jäykempi, jotta voima säilyy maksimaalisena työnnössä.

Sauvan kahvan muoto, materiaali ja lenkin toiminnallisuus ovat nekin tärkeitä. Kahva voi olla muovia, vaahtomuovia tai korkkia. Mitä kalliimmat sauvat, sitä todennäköisemmin kahvan muotoilu on ergonominen, materiaali on korkkia ja remmi on tarrakiristettävä. Lekin sauvoissa on trigger-järjestelmä, jossa sauvan päältä painamalla saa lenkin irti sauvasta ilman, että lenkkiä pitää ottaa pois hiihtohansikkaasta. Pienten lasten sauvoissa on peruslenkit. Kun lapsi kasvaa ja hiihtää enemmän, hänelle yleensä hankitaan sauvat, joissa on tarralla kiristettävät lenkit. Aikuisille tarrakiristettävät lenkit ovat ehdottomia.


Tutustu hiihtosauvojen valikoimaan